torstai 31. joulukuuta 2015

Katsaus vuoteen 2015

Blogini on ollut toiminnassa vasta parisen kuukautta, mutta käsitöitä on tullut tehtyä koko vuoden ajan. Olen kerännyt kutomieni lankakerien vyötteet laatikkoon, jotta vuoden lopussa voisin laskea kuinka paljon lankaa on tänä vuonna kulunut. Nyt on tilinteon hetki. Lankaa on tänä vuonna kulunut noin 9750g. Huh! Onhan sitä muutama langankierto tullut tehtyä. Eniten näyttää menneen Hanko ja Miami -lankoja. Hangosta tein alkuvuodesta peiton ja pari nallea. Miami -lankaa on mennyt mm. mekkoon, hameeseen ja vauvan peittoon.



Käsitöiden tekeminen on minulle paitsi hauskaa ajanvietettä, myös keino purkaa stressiä. Keväällä tein gradua ja käsityöt toivat helpotusta graduahdistukseen. Valmistuin kesällä ja jo tätä ennen olin saanut uuden työpaikan. Myöhemmin syksyllä vaihdoin toiseen työhön. Uusiin työpaikkoihin, työkavereihin ja toimintatapoihin sopeutuminen vaatii oman aikansa ja vie voimia. Käsityöt ovat auttaneet jaksamaan näissäkin muutoksissa.

Olen opiskellut vuosia ja käynyt siinä samalla enemmän tai vähemmän töissä. Jossain vaiheessa tänä syksynä tajusin, miten mahtavaa onkaan, kun töiden jälkeen saa rauhassa tehdä käsitöitä ilman takaraivossa jyskyttävää ahdistusta kesken olevista oppimistehtävistä tai gradusta.


Ihanaa uutta vuotta 2016 kaikille!

Pikkumiehen neuletakki

Tämä takki sai alkunsa, kun halusin kokeilla neuletakin tekoa osina ja halusin nopeasti valmista. Tuloksena pienen miehen neuletakki. Pienten lasten vaatteita on kiva tehdä, kun tulee niin nopeasti valmista. Tosin hankalaa niissä on koon arvioiminen. Tämäkin takki taitaa vielä olla liian iso tänä talvena käytettäväksi, mutta ensi talvena saattaa olla jo liian pieni.

 
 Takki on tehty Novitan talvi 2013 -lehdessä olleella ohjeella (malli 73). Sovelsin sen verran, että jätin pois alkuperäisessä mallissa olleen kauluksen ja tampin. En muuten ollut koskaan aikaisemmin kuullut sanaa tamppi. Se on läpyskä, joka kuuluisi takin taakse kaarrokkeen alapuolelle. Virkkasin tampin ja yritin laittaa paikalleen, mutta en oikein ymmärtänyt sen tarkoitusta, joten jätin kokonaan pois.
 
 
Takin osien yhdistäminen kävi helposti, sillä hihat, takakpl ja etukpl:t vietiin pyöröpuikoille ja tehtiin kaarroke. Lopuksi ommeltiin kaikkien kappaleiden saumat kiinni. Takki oli jonkun aikaa valmiina ilman nappeja. Sopivat napit löytyi Tampereen käsityömessuilta.


Lankana Novitan 7 veljestä, puikot kokoa 4. Värit valikoitui aiemmin tehtyjen monsteripöksyjen mukaan. Pöksyt kuvattu puhelimella, joten laatu on huono ja värit vähän vääristyneitä.

 
Takki meni yksivuotiaalle pojalle, jonka perhe liikkuu paljon luonnossa.

lauantai 26. joulukuuta 2015

Reikäneulesukat

Nämä sukat saivat alkunsa linja-autossa matkalla Helsinkiin ja Tallinnan laivalle. Alun perin niistä oli tulossa säärystimet, mutta idea jalostui sukiksi. Nämä taitavatkin olla ensimmäiset sukat, joihin olen keksinyt kuvion omasta päästäni. Lankana Regian active, jota oli oikein miellyttävää neuloa. Yleensä käytän Novitan lankoja, koska ne on niin helposti saatavilla, joten oli ihan virkistävää kokeilla välillä jotain muutakin lankaa.



Tässä ohje reikäkuvioon:
luo koon neljä puikoilla 48 silmukkaa, jaa silmukat 12/puikko
neulo 2o2n joustinneuletta 8 krs, jonka jälkeen jatka kuviota seuraavasti:
1.krs: *langankierto puikolle-2o-ylivetokavennus-2n*, toista *_* kierros loppuun
2.krs: 2o2n koko kierros
3.krs: *2o-langankierto puikolle-2n-ylivetokavennus*, toista *_*kierron loppuun
4.krs: 2o2n koko kierros
Toista kierroksia 1-4 sen mukaan, kuinka pitkän varren haluat. Kun varsi on riittävän pitkä ja olet neulonut viimeiseksi kierroksen 4, neulo 2o2n joustinneuletta 8 krs. Päätä silmukat, mikäli olet tekemässä säärystimet. Mikäli haluat jatkaa sukkia, vaihda 7 kierroksen jälkeen koon 3 puikot ja jatka joustinneuletta viimeinen kierros kaventaen samalla jokaiselta puikolta 2 silmukkaa tasaisin välein. Nyt työssä on 40 silmukkaa. Neulo 1 kierros sileää neuletta ja aloita kantapää. Sukkaosan tekemiseen löytynee ohjeet netistä, itse olen tehnyt kantapään ja kärjen kavennukset Novitan sukkalehden ohjeilla. Näihin sukkiin tein nauhakavennukset kärkiin.






Sukat päätyivät joululahjaksi veljen vaimolle, toivottavasti lämmittävät mieltä ja jalkoja.

maanantai 21. joulukuuta 2015

Valopallokokeiluja

Ne ihanat valopallot, joita Facebookin virkkaus-ryhmässä on esitelty. Oih, pakko tehdä itsekin! Enpä arvannut, miten pitkä projekti tästä tulisikaan..
 
Tästä lähdettiin liikkeelle. Kaksi erilaista palloa omasta mallista muokattuna (mallin ja ohjeen esittelin aiemmin Virkattu liina -postauksessa). Oli pakko kokeilla heti, miten tähtikuvio muokkautuu palloksi ja kivahan siitä tulikin. Kovettamiseen käytin vesi-sokeriseosta, noin 1dl vettä ja 1dl sokeria.
 
 


Tosin kovetus ei tällä reseptillä onnistunut.. Voi *#**! Tässä vaiheessa taisi kuitenkin enemmän naurattaa.
 
 
Kokeilin uudestaan, nyt oli jo useampi pallokin valmiina. Niin ja tuo pitsikulhokin piti kovettaa uudestaan.


Eipä onnistunut vieläkään. Nyt epäilin syyksi sitä, että kuivatin pallot tason päällä. Nimittäin pallojen pääliosat oli kovettuneet, mutta tasoa vasten olevat kohdat jäivät pehmeiksi.
 
Uusi yritys. Pallot kuivumaan karahkaan.
 



Osa palloista ei tuntunut kovettuvan millään, joten oli otettava järeämmät aineet käyttöön. Liotin pehmeiksi jääneet pallot vesi-liimaseoksessa. Eipä toiminut tämäkään.
 
 

Loppujen lopuksi parhaiten kovettuivat sellaiset pallot, jotka lilluivat vesi-sokeriseoksessa yön yli, kun odottivat että saan kaupasta lisää ilmapalloja.
Onneksi näistä löytyi muutamia sen verran kovettuneita, että saan suunnitelmani toteutettua.


 
Pujotin pallojen ja tähtien sisälle valosarjan ja laitoin pallot lyhdyn sisään.


Näköjään ovat kauniita ilman valojakin, mutta valot tekevät lyhdyistä tunnelmallisempia.


Toisessa lyhdyssä on pattereilla toimiva valosarja ja toisessa sähköllä. Molemmat ovat sisäkäyttöön tarkoitettuja. Näin jälkeenpäin ajateltuna olisi voinut laittaa myös ulkokäyttöön tarkoitetut valosarjat.

 
 



Huh, olipahan urakka. Voipi olla, että ihan heti en uudestaan rupea kovetushommiin. Vaikka lopputulos kaunis onkin.

Ai niin, se pitsikulho, johon edellisessä postauksessa lupasin palata. Se näyttää tällä hetkellä tältä. Ei muuten pääse joulupöytään karkkikulhoksi :)






 

torstai 10. joulukuuta 2015

Virkattu liina

Tämän postauksen liina syntyi vahingossa. Liina koostuu seitsemästä tähtikuviopalasta. Tähtikuvion kehitin itse, koska halusin kokeilla valopallon tekemistä. Facebookin virkkausryhmään on tulvinut kuvia virkatuista palloista, joiden sisään on laitetut valot. Valopallot ovat kauniita koristeita, joten pitihän sitä minunkin kokeilla.
 
 
 
Mallia kehitellessäni syntyi ajatus vähän isomman valopallon tekemisestä ja päädyin ompelemaan palasia yhteen. Niistähän tulikin hieno liina! Tässä vaiheessa minua alkoi epäilyttämään se, miten tähtikuvio mahtaa käyttäytyä kun siitä yritetään tehdä pallo. Päätin jättää valopalloajatuksen hautumaan..


Tähtikuvio on yksinkertainen ja helppo tehdä. Käyttämäni lanka on jotain vanhaa puuvillalankaa ja koukku kokoa 2. Kuvissa langan väri vaihtelee valosta johtuen. Oikeasti lanka on luonnonvalkoista. Tässä tähtikuvion ohje kuvien kanssa:
 
1.krs: tee langasta lenkki etusormenympärille ja tee lenkkiin 12 kiinteää silmukkaa (ks) yhdistä piilosilmukalla ensimmäiseen ks:n
  
 

2.krs: tee kahdeksan ketjusilmukkaa (kjs), jätä yksi ks väliin ja tee pylväs. Tee viisi kjs:aa ja pylväs joka toiseen ks:n, toista neljä kertaa. Lopuksi tee viisi kjs:aa ja liitä kolmanteen kjs:n. Tässä vaiheessa tulisi olla kuusi ketjusilmukkalenkkiä.

 
3.krs: tee ketjusilmukkalenkiin kolme kjs:aa (vastaa yhtä pylvästä), kolme pylvästä, yksi kjs, neljä pylvästä. Tee kaikkiin seuraaviin ketjusilmukkalenkkeihin kjs, neljä pylvästä, kjs, neljä pylvästä. Lopuksi yhdistä piilosilmukalla kolmanteen kjs:aan.

 
4.krs: tee kahdeksan kjs:aa, pylväs ensimmäiseen edellisen kierroksen kjs:aan. Jatka seuraavasti: viisi kjs:aa ja pylväs seuraavaan edellisen kierroksen kjs:aan, toista 10 kertaa. Lopuksi viisi kjs:aa ja liitä piilosilmukalla kolmanteen kjs:aan. Nyt pitäisi olla 12 ketjusilmukkalenkkiä.
 
5.krs: tee jokaiseen lenkkiin neljä ks, kaksi kjs, neljä ks. Lopuksi yhdistä piilosilmukalla ensimmäiseen ks:aan.
 
Palojen yhdistäminen kannattaa tehdä viimeistä kierrosta virkatessa. Palat yhdistetään ketjusilmukkalenkkien kohdalta. Yhdistämisen tein kahden ketjusilmukan välissä piilosilmukalla. Kaksi ensimmäistä palaa yhdistetään seuraavasti:
 
 
 
Loput palat yhdistetään seuraavasti:




 
Paloja voi tehdä sen mukaan, miten ison liinan haluaa. Seitsemän palan liina mahtui sopivasti yöpöydälle, muualle tuon kokoinen liina ei meidän kodissa oikein käy.
 
 
Liina ei kuitenkaan päätynyt käyttöön sellaisenaan, vaan on muuttamassa muotoaan kulhoksi.. Kulhosta kerron lisää myöhemmin.
 
 




sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Monsteripöksyt

Tänään sain valmiiksi monsterivillahousut. Olen
tehnyt housut Kupla-blogista löytyvällä ohjeella, on muuten hyvät ja yksityiskohtaiset ohjeet! Tällä ohjeella onnistuin tekemään elämäni ensimmäiset villahousut. 


Nyt esittelyyn pääsevät pöksyt ovatkin jo kolmannet monsteripöksyt, mitkä olen tehnyt. Ja aina valmistumisen jälkeen olen uhonnut, etten tee enää yksiäkään pöksyjä.


Nämä on oikeasti mukavia neuloa, mutta tuo naaman kirjaileminen saa aina otsasuonen tykyttämään. Kirjaileminen on minulle vaikeaa, enkä ole tyytyväinen jälkeen.
Onneksi näissä pöksyissä kirjailujäljellä ei ole niin väliä, onhan kyseessä MONSTERIpöksyt :)  


Kaikkien pöksyjen kohdalla on mietityttänyt oikea koko. Housuista on tullut liian isot niiden pikkuisille omistajille, mutta onpahan kasvunvaraa. Tosin kummitytölle tekemäni ensimmäiset pöksyt oli niin isot, että voi mennä vielä pari talvea, ennen kuin ovat sopivat.. Nämä menee myös kummitytölle ja yritin tehdä hieman pienemmät, mutta enpä tiedä onko nämäkään vielä tänä talvena käyttökelpoiset. Pienten lasten kokoa on vaikea arvioida. Näiden housujen kokoa voisi varmaan säädellä puikkojen koolla sekä langan paksuudella, nyt tein koon 4 puikoilla ja lankana oli Novitan 7 veljestä.  
 


Tässä vielä puhelimesta löytyneet kuvat aiemmin valmistuneista monsteripöksyistä.