sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Isoäidin aarteita: vyyhtipuut

Tässä kirjoituksessa esittelen välineen, josta on tullut minulle lyhyessä ajassa erityisen tärkeä, nimittäin isoäidin aikaiset vyyhtipuut. Nämä nimenomaiset vyyhtipuut ovat herättäneet minussa paljon ajatuksia ja tunteita, joiden pukeminen sanoiksi on vaikeaa. Ehkä voisi todeta, että näillä vyyhtipuilla on minulle enemmän merkitystä kuin pelkkä apuväline lankojen kerimiseen.


Viime aikoina olen tilannut paljon vyyhdissä olevaa lankaa. Vyyhtien keriminen kerälle on toteutunut milloin omia jalkoja, miehen käsiä tai tuolin selkänojaa hyödyntäen. Viimeisimmän kerimisoperaation aikana aloin tosissani kaipaamaan jotain apuvälinettä. Muistin nähneeni vyyhtipuut vanhempieni kodin vintillä ja sieltähän ne löytyi.
 
 
Vyyhtipuut on ilmeisesti isäni äidin peruja. Isänäiti ehti kuolla ennen minun syntymääni, joten vyyhtipuiden käyttöön ottaminen tuntui jotenkin erityiseltä. Ja halusin käsitellä niitä varovaisen arvokkaasti.
 
Äidin kanssa pohdittiin, miten vyyhtipuut voisi puhdistaa, ne kun on olleet vintillä vuosikausia käyttämättöminä. Puut olivat pölyiset ja kärpäsen kakoiksi luulemamme pilkut taitavatkin olla hometta.
 
Päädyttiin siihen, että hiotaan puuosat hiomapaperilla ja lopuksi pyyhitään vielä etikalla. Etikan piti poistaa hometta, mutta enpä tiedä tehosiko se homepilkkuihin. Etikalla pyyhkiminen kyllä irrotti rättiin likaa, vaikka osat oli hiottu. 
 
 
Etikan haju tarttui puuhun voimakkaasti ja käytinkin vyyhtipuut vielä suihkussa. Tästä huolimatta etikan haju vielä jäi, mutta ei ole kovin voimakas.
 
Ennen:
 
Jälkeen:
 
Puita on aiemminkin huollettu, koska osa puiden päistä oli kiinnitetty uudelleen langoilla. Lankojen tilalle äiti vaihtoi ohutta ruskeaa rautalankaa.
 
 
Ennen:
 
Jälkeen:
 
Ennen:
  
Jälkeen:
 
Tätä härveliä oli kamalan vaikea kuvata, eikä kuvista näe kovin hyvin muutosta ennen ja jälkeen puhdistuksen. Ero on kuitenkin huomattava. Ja ihan täysin tahratonta ja uuden näköistä en tästä halunnutkaan.
 
 
Yllä olevassa kuvassa on ensimmäinen vyyhti, jonka koskaan olen vyyhtipuilla kerinyt. Oli jotenkin juhlallinen hetki. Ja miten rauhoittavaa oli katsella puiden pyörimistä lankaa keriessä! Vyyhtipuut pitivät myös hienoista rauhoittavaa narinaa, siihen ääneen voisi helposti kuvitella nukahtavansa. Lankaa keriessä tunsin pääseväni jollain tavalla lähemmäksi isoäitiä, jota en koskaan nähnyt. Uskoisin hänen olevan iloinen siitä, että lapsenlapsi on kiinnostunut käsitöistä kuten hänkin oli. Ja että vyyhtipuut on vuosikausien jälkeen kaivettu esiin ja otettu käyttöön, vaikka modernimpiakin versioita on netistä tilattavissa. Minusta nämä vanhat vyyhtipuut on aivan ihanat ja minulle monella tapaa arvokkaat ja tärkeät.

6 kommenttia:

  1. Minulla on kahdet vyyhdinpuut. Ekat sain anoppini kuoltua 27 vuotta sitten ja toiset ostin Tori.fi:stä. On sitten molemmille tytöille omansa jos tarvitsevat. Itse aika harvoin käytän kun olen keksinyt muita tapoja vyyhdinpitoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva juttu, että olet ajatellut tyttöjäsi, minä ainakin arvostan vanhoja käyttöesineitä. Ja kuulisin mielelläni mitä muita tapoja olet keksinyt vyyhdin pitoon :)

      Poista
  2. En halua mieltänne pahoittaa mut...
    Nämä ei ole vyhdinpuut, vyhdinpuilla tehdään vyhtejä.
    Sirkkasääret tai kerinlehdet on mulla tämän nimenä.
    Vyhdinpuut sitä pyöritetään veivistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! En tietenkään pahoittanut mieltäni, päinvastoin, minusta on kiinnostavaa kuulla millä eri nimillä välineistä puhutaan. Itse en ollut edes osannut ajatella, että tämä väline voisi olla jokin muu kuin vyyhtipuu. Nopealla Googlauksella sain selville, että jotkut käsityötarvikeliikkeet myyvät saman näköistä välinettä vyyhtipuuna. Ja jollain toisella sivulla vyyhtipuu olikin ihan eri näköinen. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, vai miten se nyt oli :)

      Poista
  3. Hienoa, että vanhat esineet pääsevät arvoiseensa tehtävään. Varsinainen aarre sinulle.

    VastaaPoista
  4. Tänään TV:ssä Strömsö-ohjelmassa naiset käyttivät tätä välinettä lankavyyhden kerälle kerimiseen. He nimittivät sitä vyyhtipuuksi. Minä tunnen esineen, koska sellainen oli meillä kotona Sulkavalla. Äitini käytti sitä ja minäkin kerin siinä lankaa. Mutta nimi! Ohjelmassa kuulemani vyyhtipuu ei ollut ollenkaan tuttu minulle. Aloin kovasti muistelemaan, miten meillä esinettä nimitettiin. Nimi ei meinannut tulla mieleen mitenkään. Onhan lapsuuteni lanka-ajoista jo noin kuusikymmentä vuotta aikaa. Otin ePadin ja kysyin siltä. Löysin tämän keskustelun. Johanna niminen henkilö mainitsi nimen kerinlehdet. Silloin välähti: kerinnakka. Se oli se ihanan työvälineen niin ihana nimi: kerinnakka. Juuri noin kirjoitettu ja sanottu.

    VastaaPoista