tiistai 10. toukokuuta 2016

Pöytäliina paperinarusta

Eräs ystävä kertoi neuloneensa paperinarusta pöytäliinoja. Ajatus jäi kiehtomaan, joten pakkohan sitä oli itsekin kokeilla. Paperinaru on minulle materiaalina aivan uusi. Paperinarusta tehtyjä lampunvarjostimia olen ihaillut, mutta (vielä) en ole rohjennut kokeilla niiden tekemistä. Tämän liinakokeilun jälkeen paperinaru tuli tutuksi ja uskon käyttäväni sitä vielä uudelleen.
 

 
Pöytäliinan tein Filona paperinarusta, joka vyötteen mukaan on kotimaista. Koska aiempaa kokemusta paperinarusta ei ole, en pysty vertaamaan tätä mihinkään. Vähän kankeaahan tuo paperi on neuloa, mutta alun hankaluuden jälkeen sujui kohtuullisesti. Kankeutta lisäsi varmaan koon 6 puikot. Paperinarun jälkeen puuvillalanka tuntui käsissä todella pehmeältä :)


Vyyhdin kerin keräksi isoäidin vyyhtipuita apuna käyttäen. Hyvin toimi paperinarullekin :)

 
 
Liinan ohje on hyvin simppeli: luo 40 silmukkaa ja neulo ainaoikein neuletta 105 kerrosta, päätä silmukat löyhästi. Liinan kokoa on helppo pienentää tai kasvattaa silmukkamääriä muuttamalla. Mikäli haluaa tehdä leveämmän liinan, niin kannattaa varmaan käyttää pyöröpuikkoja. Nuo 40 silmukkaa pysyivät kohtuullisesti puikoilla, mutta pari kertaa pääsi puikon viimeinen silmukka hyppäämään pois puikolta.



 Käytin liinaan yhden vyyhdin, eli n. 200g paperinarua. Etukäteen minulla ei ollut mitään käsitystä siitä, minkä kokoiseen liinaan yksi vyyhti riittää. Tässä vaiheessa työn leveys oli 52 cm ja pituus 59cm.


Jatkotyöstäminen ei sitten ollutkaan niin yksinkertaista kuin kuvittelin. Ystävä kertoi kastelleensa valmiin liinan ja vetäneensä sen mankelin läpi. Minä ajattelin, että silittämällä saa saman lopputuloksen, mutta eipäs onnistunutkaan. Muoto muuttui pitkulaisemmaksi, mutta liina oli mielestäni liian paksu. Silittämisen jälkeen liinan leveys oli 38 cm ja pituus 93 cm.



Onneksi taloyhtiöstä löytyy mankeli, joten pääsin kokeilemaan myös mankelointia.
 
 
Vähän tuli littanampi, mutta en ollut tyytyväinen. Luulin jo kokeiluni epäonnistuneen, mutta onneksi otin liinan mukaan äitienpäivänä äidin luona käydessä. Äiti ehdotti liinan rullaamista muovisen rullan ympärille.



Rullaa pyöritellessä silmukat levenivät pituussuunnassa ja samalla liinasta tuli littanampi.
 
 
Mankelointi olisi varmaan riittänyt, jos olisin vaan uskaltanut venyttää liinaa enemmän. Mankeloinnin ja rullauksen jälkeen liinan lopullinen leveys on 42 cm ja pituus 102 cm.

Näytti ihan kivalta terassin pöydällä.
 

Lopullinen sijoituspaikka on kuitenkin meidän ruokapöytä.
 

Tykkään kovasti! Suunnitelmissa on jo seuraava liina olohuoneen pöydälle.

1 kommentti:

  1. Millä tavalla silitit pöytäliinan? Kastelitko sitä ennen miten ja suojasitko liinaa leivinpaperilla ettei se pala silittäessä? Vai suositteletko mankelia?

    VastaaPoista