maanantai 4. joulukuuta 2017

Joulukalenterin 4. luukku: Pöytätabletit paperinarusta

Langankiertokujan joulukalenterista aukeaa luukku joka päivä jouluaattoon saakka. Joulukalenterin ideana on jakaa ideoita askarteluun ja muihin käsitöihin. Paljon tulee olemaan jouluaiheisia juttuja, mutta myös ideoita, joita voi toteuttaa joulun jälkeenkin. Kaikki ideat eivät ole omiani, mutta kaikki julkaisemani kuvat ovat omista tekeleistäni. Kunkin luukun kohdalla tulee olemaan linkki alkuperäiseen ohjeeseen, mikäli sellainen on ollut saatavilla.




Virkkasin kahden hengen joulupöytään punaiset pyöreät pöytätabletit. Olen aiemmin neulonut suorakaiteen muotoisia pöytäliinoja (täällä ja täällä), mutta nyt teki mieli kokeilla pyöreiden tablettien virkkaamista. Nämä tabletit valmistuu nopeasti, mutta ainakin minun kohdallani vaati runsaasti kärsivällisyyttä, sillä paperinaru on kovin jäykkä materiaali työstää koukulla. Lisäksi jälki on sellaista, että on vaikea erottaa silmukat ja sen vuoksi silmukoiden laskeminen oli paikoitellen hankalaa. Toisen tabletin kohdalla ymmärsin merkata aina kerroksen aloitussilmukan silmukkamerkillä. Tämä helpotti huomattavasti työn etenemistä. Käytin koon 10 koukkua ja sillä tuli mielestäni sopivaa jälkeä. Kokeilin yhden tabletin 8 koukulla, mutta siitä tuli mielestäni liian tiivis.

Pyöreän tabletin virkkaaminen on yksinkertaista:

Virkkaa spiraalina, eli kierrosta ei suljeta lopussa piilosilmukalla, vaan jatketaan suoraan edellisen kierroksen ensimmäiseen silmukkaan. Silmukkamäärä lisääntyy jokaisella kierroksella aloitusketjun silmukkamäärällä, eli tässä ohjeessa 8:lla silmukalla. Halutessasi voit tehdä vähemmän tai enemmän kierroksia riippuen siitä, minkä kokoiset tabletit haluat. Nämä tabletit ovat halkaisialtaan 28 cm.

1.krs: virkkaa aloituslenkkiin 8ks (kiinteää silmukkaa)
2.krs: virkkaa jokaiseen kiinteään silmukkaan 2ks (yht. 16ks)
3.krs: virkkaa 1ks ja seuraavaan silmukkaan 2ks (toista kierros loppuun näin) (yht. 24ks)
4.krs: virkkaa 2ks ja seuraavaan silmukkaan 2ks (toista kierros loppuun näin) (yht. 32ks)
5.krs: virkkaa 3ks ja seuraavaan silmukkaan 2ks (toista kierros loppuun näin) (yht. 40ks)
6.krs: virkkaa 4ks ja seuraavaan silmukkaan 2ks (toista kierros loppuun näin) (yht. 48ks)
7.krs: virkkaa 5ks ja seuraavaan silmukkaan 2ks (toista kierros loppuun näin) (yht. 56ks)
8.krs: virkkaa 6ks ja seuraavaan silmukkaan 2ks (toista kierros loppuun näin) (yht. 64ks)
Kun tabletti on haluamasi kokoinen, katkaise naru ja päättele.



Vinkki: merkkaa aina kierroksen ensimmäinen silmukka silmukkamerkillä.
Kun tabletti on valmis, viimeistele se kastelemalla läpimäräksi ja silitä pyyhkeen läpi tai mankeloi, jotta tabletista tulee litteä. Aiemmassa paperinaruliinassa kokeilin molempia tapoja,  mutta minusta ne eivät toimineet. Parhaimmaksi keinoksi olen todennut muoviputken, jonka ympärille liinan voi kääriä ja sitten vaan rullailee voimakkaasti. Näiden tablettien kohdalla tein niin, että venytin ne muotoonsa ja kiersin pyyhkeen sisällä rullan ympäri ja annoin olla yön yli. Aamulla tabletti oli vielä kostea, joten venyttelin lisää ja rullasin ilman pyyhettä rullan ympärille ja annoin kuivua.

Oikealla viimeistelemätön tabletti. Vasta viimeistelyn myötä tabletti saa oikean muodon.

Tässä työvaiheessa voiman käyttö on sallittua ja jopa suotavaa.

Pikainen kattaus kuvausta varten. Kattauksen väriyhdistelmä miellyttää minua.

1 kommentti: